Váltás
vak firka

Egy elhagyott, régi blogban volt egy jegyzetem arról, hogy a legnagyobb művészet meghagyni a dolgokat eredeti állapotukban: festővásznat üresen, ruhaanyagot kiszabatlanul, fonalat megkötetlenül, agyagot formázatlanul, szavakat kimondatlanul, mert akkor bennük marad az összes – végtelen – lehetőség. Állsz egy üres vászon előtt, és akkora mesterművet látsz rá, amekkorát csak akarsz. Az anyagot tekintve ez a teremtőerő elapasztása, márpedig Isten sem elégedett meg azzal, hogy elgondolta a világot.

Mindig is csodáltam az embereket, akik a látomásaikat természetes könnyedséggel váltják valóra: belevágnak az anyagba (és ezzel eldől, hogy szoknya vagy nadrág lesz belőle), megkötnek egy bizonyos szabású pulóvert (és akkor abból már nem lesz térdig érő kardigán), megfestenek egy képet (és az portré lesz, nem tájkép).

Nekem ez a 21. századig nem ment, mert ha egyvalamit választottam, az összes többit nem választottam, és ez elkeserített. Így nem készült el rengeteg festmény, horgolt kendő, kötött pulóver.

De tudom ezt szavakkal is. Viszont mihelyst méricskélni kezdem őket, baj lesz, mert csak akkor születnek jó írások, amikor füstöl a billentyűzet. Ugyanis vannak dolgok, amelyeket nem lehet lelassítani, mert akkor szétesnek.
Régen elrettentett a nyomtatás változtathatatlansága, most viszont az írásaimat akkor javítom, amikor csak akarom. (Nem tudod, de éjjel bizonyos jegyzetek megváltoznak.)

Például a digitális rajz is végtelenszer újraalkotható, sőt, egy-egy téma a bolondulásig sok színvariációban elkészíthető – és a „papír-” és „technika”választás még végtelennel szorozza a végtelent – a változatosság meghaladhatatlansága. (Asztali gépen ha a kép fölé viszed az egeret, a portré átvált a színek egy másik verziójára.)

Kár, hogy (egyelőre) nem lehet 3d nyomtatóval újrahasznosított ruhákat nyomtatni, mert akkor az öltözködési gondom is megoldódna.

___

Kapcsolódó: békén hagyni a lehetőségek mezejét

Egy kutatás szerint a mai ember reggel először a telefonját nézi meg. Egészséges szokás-e? Nem hinném. Nálam nagyjából az ötödik helyre került a reggeli rutinban a mi-történt-az-éjjel-a-világban. Akkor viszont szeretek olyan tartalmakkal találkozni, amelyeket jó olvasni. És te?

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési irányelveket.
Bármikor leiratkozhatsz.