PÉLDÁUL AZ INDEX

nyelv és dizájn

 

Figyelmeztetés:
Sosem vagyok annyi ismeret birtokában, hogy bármi fölött ítélkezhessek.

2005. február 20-án lett öngyilkos Hunter S. Thompson, aki megvetette a tényszerű újságírást, és helyette megteremtette a gonzót.

Bár a 70-es évek a történet kezdete, én csak néhány napja tudom, hogy mi volt az oka, hogy leszoktam az Indexről, miért nem tartom többre a HVG-t egy bulvárlapnál, és hogy miért van, hogy a 444-et meg sem nyitom. Az újságíróik többsége Thompson-utánzó. Szerintem azonban valamit mesteri szinten művelni csak a kitalálója tud. Nekem az sem tetszik.

Ahhoz a nemzedékhez tartozom, aki már nem olvasott nyomtatott sajtót. Természetes volt, hogy internetes újságokból tájékozódom – amíg el nem riasztott a gonzó: az ellenségesség, a fölényeskedés, a gátlástalanság, a gúny, a csúsztatásokból lett hazugságok, a közönségesség, a rosszhiszeműség.  Thompsontól sokszor a hajukat tépték a rovatvezetők, kéziratait rendre az utolsó pillanatban adta le, hogy húzások nélkül, nyersen kerüljenek a nyomdába. „Értéktelen, drog-szopó, írástudatlan szarság. Soha többé ne küldjön ebből az agyhalott moslékból” – írta neki ugyanebben a stílusban az őt alkalmanként foglalkoztató Rolling Stone.

„A fikció sokszor a legjobb tény”

ez a Faulkner-idézet határozza meg a gonzót.

A tények unalmasak, és végletesen szubjektíven is lehet igazat írni. (Lehet?) Jó, ha íráskor vagy szerkesztéskor az újságíró be van tépve vagy rúgva, és legyen stílusa. Ezzel ellentétben én azt látom, hogy a szerzők felcserélhetők.

A tények fikciókkal való vegyítése számomra egyet jelent az újságíró szakma elhiteltelenítésével, a trágár,  igénytelen nyelvezet a lezüllesztésével. Az eredeti feladat, a tájékoztatás már rég nem cél, helyére a hangulatkeltés és befolyásolás került.  Csakhogy mert a téridőnk közös, a zuhanásunk is az:

az írásokat nem azért olvassuk, mert nincs jobb, hanem mert megszólíthatók vagyunk.

Valahányszor kimondom a szót: megoszt, nem tudok szabadulni a kétfelé ágazó jelentéstől: adni másoknak valamit, osztozni (+), illetve embereket egymással szembefordítani (-) (és uralni).

Ahol van kettő, ott megteremtődhet a megosztottság, és ahol megszületik a megosztottság, onnan elővigyorog az ördög.

A remek kiszolgálás érdekében az oldal sütiket használ.