MI generálta kép

Volt egyszer egy leány. Az emberek abban megegyeztek, hogy bolond. A leány ugyanazt gondolta az emberekről.

Talált egy hallgatag, erős fiút, hozzáment feleségül. Egyik éjjel azt álmodta, hogy a körtefáról megeszik egy körtét, egy magját a nyelve alá teszi, másnap elülteti, és a körtemagból kislány nő. Innen tudta, hogy viselős. Másnap megevett egy körtét, és egy magját elültette. Egy napon beleakadt a szoknyájába egy rózsaág. Letörte, hazavitte, és gyökerezni egy krumpliba szúrta. Amikor meghajtott, kiültette a kertbe. Mire kilencedszer telt meg a Hold, a párnak kislánya született. Róza lett a neve. Cseperedett a lányka, vele cseperedett a körtefa meg a rózsa. Az asszony gondozta azokat is, de csak ahogy a hajnali szél motoz a gallyak között.  

Amikor hatodszor kerülte meg a Föld a Napot, az asszony újabb álmot látott. Almamagból fácska nőtt. Innen tudta, hogy megint viselős. Reggel megevett egy almát, az egyik magot a nyelve alá tette, aztán a kertben elültette. Ahogy a dolga után járt-kelt, egyszer csak megbotlott egy jegenyefenyő kiálló gyökerében. Talált rajta kis sarjat, azt letörte, hazavitte, elültette. Mikorra kilencedszer telt meg a Hold, fiuk született. A Jegenye nevet kapta. Cseperedett a fiúcska, cseperedett a kertben az almafa meg a jegenye. Az alma gömbölyű koronát növesztett, a jegenye sudáran nyúlt az égre. Az emberek álmélkodtak, hogy milyen nagyszerű gyermekekkel ajándékozta meg az ég a bolond párt. Az asszony azonban tudta, hogy félig föld, félig ég nevelte növények.

Egy kutatás szerint a mai ember reggel először a telefonját nézi meg. Egészséges szokás-e? Nem hinném. Nálam nagyjából az ötödik helyre került a reggeli rutinban a mi-történt-az-éjjel-a-világban. Akkor viszont szeretek olyan tartalmakkal találkozni, amelyeket jó olvasni. És te?

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési irányelveket.
Bármikor leiratkozhatsz.