Krisztinek, akinek göndör a haja

A tudományos magyarázat a göndör hajra

A haj göndörsége a fény beesési szögével van összefüggésben: minél meredekebb a szög, annál göndörebb a haj. Ezért, hogy a forró égövön a leggyakoribb, és ahogy haladunk észak felé, úgy egyenesedik ki. Jelen állásában a tudomány szerint az élet bölcsője a forró égövön ringott, onnan rajzott szét az emberiség, ezért a göndör haj a legősibb hajszerkezet.

A hajhagymák fejbőrrel bezárt szöge éppen fordítva oka a göndörségnek: minél kisebb szöget zár be a hajszál a fejbőrrel, annál göndörebb a haj.

De mi a göndör haj funkciója?

A tudomány itt széttárja a kezét. Illetve van elmélete, de maga sem elégedett vele. A göndör haj azzal, hogy gyapjas bevonatot képez a fejen, hűt, azaz megóvja az embert a túlmelegedéstől. Ezzel szemben az egyenes haj feladata a fűtés. (Számomra érthetetlen, hogy a ritkább szálú egyenes haj hogyan tud fűteni.)

Fizikából azt tanultuk, hogy minél sötétebb egy szín, annál több fényt nyel el. Ha a fekete majdnem minden fényt elnyel, akkor az afrikaiaknak föl kellene forrniuk ében bőrszínük és hajuk miatt. A fizika (és nem a biológia) szerint úgy volna logikus, hogy fényvisszaverő szőke, göndör hajú fehér bőrű emberek éljenek délen.

Az én elméletem

Abban a kérdésben, hogy miért?, már rég arra jutottam, hogy az egyetlen helytálló megfelelés a csak. Akármelyikre kérdezünk vele: okra (múlt), célra (jövő) mindig lesz egy újabb miért?, és mindkét irány végül Istenig vezet. Ebből következik, hogy Isten szinonimája a csak.

Azt hiszem, a Földre indulásunk előtt a szüleink kínálta genetikai minta fölött álltunk és válogattunk. Olyan külső jegyeket választottunk, amelyek a leginkább kifejezik, hogy kik vagyunk, és egy mélyen tudatküszöb alatti szinten valamennyien képesek vagyunk egymáséit olvasni. 

Ám mivel mindannyiunkban sérült a bizalom, mind másnak akarunk látszani. Ezért akinek göndör a haja, ki akarja egyenesíteni, az egyenes göndörítteti, akié barna, szőkíti, és mind, akié ősz, fest(et)i. És ez csak a haj, tudod a folytatást. 

Jó volna tudni elfogadni magunkat szó szerint szőröstül-bőröstül. 

Egy kutatás szerint a mai ember reggel először a telefonját nézi meg. Egészséges szokás-e? Nem hinném. Nálam nagyjából az ötödik helyre került a reggeli rutinban a mi-történt-az-éjjel-a-világban. Akkor viszont szeretek olyan tartalmakkal találkozni, amelyeket jó olvasni. És te?

A feliratkozással elfogadod az adatkezelési irányelveket.
Bármikor leiratkozhatsz.