Érzéki Európa

Ki a föld szeme, orra, szája?

Az érzékek kifinomultsága tekintetében az olaszok Európa szeme.

Ők azok, akik, legyen szó akármiről, autóról, férfiparfümről, utcaburkolatról, képesek az embert elbűvölni. Luigi Colaninak csak a neve olasz, úgy látszik, ennyi is elég. Ahogy mentünk át a vidéki olasz tájakon, rátapadtam az autó üvegére, és számoltam, hányféle kéménykatona áll a házak tetején. A lényeg a részletekben van.

Édes illat volt, ahogy édes a legtöbb olasz parfüm, ábrándos világba vitt, egy, a valóságnál sokkal romantikusabba. Az ember fél lábbal itt állt, fél lábbal egy másik, letűnt korban. Nem volt csöndes illat, mint a hegyi iszalagé, amit csak akkor érez az ember, ha egészen belehajol a virágtengerbe, de nem is volt tolakodó, mint a francia parfümöké.

száj

Hogy ki Európa orra,

a franciák-e vagy az olaszok, ízlés kérdése. 
Egyszer Portogruaróban betévedtem egy illatszerboltba, és találomra választottam egy illatot, tulipán volt a dobozán. Szeretett, én is szerettem, fölerősítettük egymásban a jót.

Az viszont kétségtelen, hogy a franciák a Föld szája. Lehet, a finnyásan pörgetett “r”-jeik több ízlelőbimbót kímélnek meg, mint amennyi nekünk, pór népeknek van.

Azt hiszem, a német nyelvűek tanították Európát hallani.

Azért mondom így, mert a világ zeneszerző lángelméje, Mozart osztrák volt. Osztrák volt Haydn és Strauss is. A németek ontották a legkiválóbb zeneszerzőket Bachtól Wagnerig.

kapcsolódó bejegyzés

Istenlakta részletek