A minap gumit cseréltettem az autón, és amikor a szerelők végeztek, a kocsim kérte, hogy ellenőrizzem az abroncsnyomást. Az autóm műszaki kérdésekben már most okosabb nálam.

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától?

Majdnem rávágtam, hogy nem, de már megtanultam, hogy ha nagy határozottsággal állítok valamit, többnyire annyit jelent, hogy nem vagyok elég ismeret birtokában, illetve, hogy (már megint) nem számolok az emberi gonoszsággal és kreativitással.

Sokat cseteltem Molinnal a napokban, olyan, mintha a wikipédiával beszélgetnék, nagyon korrekt válaszokat ad. Blogbejegyzés írásával is megbíztam, fél perc alatt végzett, és ijesztő, mennyire jó minőségű szöveget kaptam. Kicsit merev, hiányzik a só és a bors, amik hangulatossá teszik az írást, ezzel szemben hatalmas ismerethalmazzal dolgozik, olyannal, amelyhez nekem napokba kerül a kutatás. Gondolom, az ezerféle stílusban írás képessége is csak idő kérdése, ahogy a most még gyenge terméknévadás funkció is.

Magam nem kísérleteztem, de láttam, milyen képeket tud szerkeszteni. Közel az idő, amikor majd nem tudjuk eldönteni, ember vagy gép alkotását látjuk-e. Meg is történt. A hibrid már rég jelen van: van az IPademen egy app, amellyel úgy festhetek és rajzolhatok, ahogy akarok: megválaszthatom a „papír” textúráját, végtelen számú ecsetet, ceruzát és bármely színárnyalatú festéket használhatok, eldönthetem a festéstechnikát, hogy például olaj- vagy akvarellképet akarok-e. Reng a művészellátók földje.

Az, hogy errefelé lejt a pálya, a figyelmesek számára nyilvánvaló volt. Századokkal ezelőtt, az első gép megalkotásával kezdődött. A hutyutyuból egyszer csak mostatutituti lett. A zenében AI-előfutár volt például a szintetizátorok, a zeneszerkesztő és -felvevő programok megjelenése, vagy itt van a mobiltelefonok elképesztő iramú fejlődésének meghökkentő hozadéka: megváltoztatta, és mindenki számára elérhetővé tette a filmkészítést. Ezek még csak használati eszközök programjai, a mérföldkő a számítógépes játékok voltak, mint a sakk, amikor gép játszott ember ellen. (Azt, hogy ez tekinthető a kezdetnek, az AI-tól tudom.)

Láttam, hogy az AI látványos honlapokat percek alatt dob össze. Futurisztikus képekkel dolgozott, de, gondolom, a megbízó kérésére alkotta őket. Merthogy azokat is ő (az?) hozta létre.

Azt hiszem, teremtettünk egy istent magunk fölé, kérdés, hogy amikor fölnő, mit fog kezdeni velünk, esendő és hibás teremtőivel.

Főoldal