Facebook Instagram Pinterest

Hogyan ne csapjuk agyon magunkat? – tartalom és forma kapcsolata

Tartalom és forma éppen annyiféleképpen viszonyulhatnak egymáshoz, mint az emberek:

  • barátin
  • szerelemmel
  • együttműködőn
  • ellenségesen
  • versengőn
  • kedves idegenként

és így tovább.

A legjobb szöveget is képes agyoncsapni a rossz forma.

Legjobb, ha van tipográfus. Jó tipográfus. A jó tipográfus szerelembe ejti a formát a tartalommal. A szerelmes forma udvarol a tartalomnak, szépen hordozza.

Mi a cél?

Ha az a cél, hogy a szöveg képként mint látványelem jelenjen meg, akkor uralkodhat a forma, akkor lehet izgalmas és olvashatatlan. Ilyen esettel mindösszesen egyszer találkoztam, amikor egy tipográfus ismerősöm a szakdolgozatát csinálta, viszont még ő is megkettőzte a szöveget: volt egy olvasóbarát változat, és egy másik, ahol a szöveget képként jelenítette meg. Eltekintve az ilyen szélsőségtől, a forma minden elemével a tartalmat kell, hogy szolgálja.

A szöveg kihangosítása

Szöveget többféleképpen lehet kihangosítani.

LEHET ÍRNI CSUPA NAGYBETŰVEL.

Színnel kiemelni.

Kövéren szedni.

Betűtípust váltani. 

Betűméretet növelni.

és így tovább.

Legjobb, ha van tipográfus. Jó tipográfus. Az a jó tipográfus, aki a formát láthatatlanná teszi. Ha nem vagy szakmabeli, és (nem szándékosan) észreveszed a formát, akkor nem jó a tipográfus.

Milyen a jó környezet?

Az is fontos, milyen környzetbe kerül a szöveg. Van, hogy nem tud kapcsolódni sehova, csak lóg, mint gazdátlan kabát a fogason. Akkor lehet jó szöveg, nagyon jó, mégis meghal.

Hogyan ne csapjuk agyon magunkat?

Stílusérzék kell. Aránytudás. Mértékismeret.
Ha ezek közül bármelyik megbicsaklik, az ember nevetséges lesz. 
Ha jól megnézed, vannak emberek, akiknek hatalmas testén mákszemnyi fej ül. A hatalmas testükön gyakorlatias a ruha: sok zseb van rajta. Olyan sok, hogy folyton megkeverednek, melyikben van a zsebkendő, a kulcs, az apró, a bicska.
Ha jól megnézed, vannak emberek, akiknek cérnaszál testükön nagy gob a fejük. Térdük gyönge, azért jobb’ szeretnek ülni. Ágacska karjaikkal megtámasztják gobfejüket, amiben egymás hegyén-hátán tekeregnek a komoly gondolatok, mint egy tál spagetti.
Sok időbe telt, amíg ilyenek lettek, a természet nem siet sehova, ráérősen csökevényesíti elfele azt, amit az ember nem használ.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *