Facebook Instagram Pinterest

Hogyan hallgassuk a csöndet? (milyen a jó cím?)

A jó cím ízlésesen figyelemfölkeltő. Van benne kis csavar, ami kiváltja a mi ez?-reflexet. A világhálón a hosszabb a jobb, háttérbe szorítja a drámai egyszavasokat, mint az Irgalom.

Ami kerülendő

Nem jók a kattintásvadász címek, kivéve, ha célunk az emberalatti.

Fő- és alcímek

A világhálón a címnek egyszerre kell figyelemfölketőnek és leírónak lennie, ennek a legegyszerűbb módja a meglepő főcím után egy alcím, amely tartalmazza, hogy miről szól a szöveg. Ha a szöveg informatív – és a legtöbb az, jó újabb alcímekkel ellátott bekezdésekre tagolni. Ez a szöveg láthatóvá tett csontváza. Jó csontváz ügyesen vezeti a figyelmet, és jó szövegtestet sejtet.

Hogyan hallgassuk a csöndet?

Van, amikor a csönd magától beszélni kezd, ezt nevezzük ihletnek, ekkor a legegyszerűbb a dolgunk, csak le kell ülnünk, és olyan sebesen írni, ahogy a szavak ömlenek.
Ha nem jön az ihlet, hagyni szoktam a témát bennem süllyedni, akkor valamennyi idő múlva a fölszínre bukkan valami, amivel elindulhatok.
Kétségtelen, az ihletett írások a leghatásosabbak, és semmit nem tehetünk értük, legfeljebb, hogy bárhol legyünk, azonnal engedelmeskedünk, amikor a csönd megszólal.
Akkor van értelme beszélnie hozzánk.


cím, címadás

kép: Szabó Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *