Színes írás

A színekben van valami felszínes. A fekete-fehérnek drámai ereje van. A fekete-fehér képek alá a világos és a sötét árnyalatai adnak halálos mélységet.

A színekben lebeg az élet, még az alvadtvér-bíborban is. Gyerekkoromban azt tanították, hogy vannak tiltott színpárok: pink és narancs, kék és zöld. Én azt mondom, nincs ilyen, legfeljebb, hogy az árnyalataik nincsenek összhangban.

Pink

Van egy bokáig érő szoknyám, narancspiros. Amióta láttam a Hős c. filmet (ami nem mellesleg a színek hőskölteménye), könnyű szívvel veszek föl hozzá pink pólót, hadd kapjanak lángra, lobogjanak az emberek szemében.

Narancs

A minap egy étterem kerthelyiségében a szomszéd asztalhoz anya érkezett a lányával, a kislányon pink póló volt, azon narancs szín hátizsák. Szomjasan itta a szemem a színeket, képtelen voltam elfordítani róluk a tekintetem. 

Kék

A legjobban a kék volt tiltva zölddel, pedig az Isten a tengerben és a szemem színében már rég összekeverte őket. Meg az ember bőrén zúzódások után. Tele van a kertem a hamis zsálya jégkék és a kékszakáll égkék virágaival. Körülöttük meg a tenger zöld.

Szürke

A szürke a finom emlékeztető a halálra. (A fekete a durva.) A szürke a legudvariasabb szín, előzékenyen előreengedi a többit. A szürke a fényét vesztett ezüst. Egy időben tele volt a ruhatáram szürke holmikkal, mert mindennel jól párosítható. 

Barna

Azt mondják, a színek összessége fehér, az én tapasztalatom szerint barna. A színes világból a testünk kohójában is barna lesz. Illetve amikor az iskolában összekevertem minden színt, mert nem hittem el a fehéret, abból is folyton szarbarna lett.

Fehér

Az égi mérték, amelyet az első hóval minden télen megkapunk. A bűnökre fehér lepel borul, az ember tiszta lapot kap. Kell a töméntelen fehér, mint iszákosnak a tömény, mert józanít. Fehér a teremtés előtti csönd, fehér az Isten.

utószó

…és még

A sárga a fényevesztett arany. Piszkos árnyalataiban Júdás köntöse, az árulás színe. A lila a szivárvány teteje, a dobbantó. Az élet lilából fordul át halhatatlanságba. Én a sötét árnyalatait szeretem, a feketés füge- és padlizsánlilát. A halál vászna fekete. Az élet mögé húzza, hogy előtte elvonulva fölszikrázhassanak az egyszeri és megismételhetetlen pillanatok.

 

Share This