Szanaszét hagyott óriásbogarak

Az ablakszárnyak kitárva, párás, nehéz a levegő napok óta. Egy autó áll meg a házunk előtt. Előbbre menne kicsit, kérem szólok kiPulóvert húz át a fején, ez közterület mondja bele. Aztán néz föl. Kerek arcú, mosolytalan. Kék szeme van. Valóban mondom. Alig negyedórával korábban egy furgon szaggatta meg az ernyőként az út fölé boruló tujánkat. A szemközti házhoz akart megállni, de nem volt hely. Majd én is cövekeket verek le bólintok. Ez elég szomorú mondja. Visszaszáll a kocsiba, elhajt.

A belváros szélén vagyunk. Az utcánkban nincs átmenő forgalom, ide csak az jön, aki itt lakik. Így volt, amíg a belvárosban nem kellett fizetni a parkolásért. A legtöbb szomszédom karókat vert le a háza előtt. Az idegen autósok ellenségek. Aki nem ver le karókat, mulya alak, megérdemli, hogy a háza elé álljanak.

Nem bánom, ha előttünk parkolnak, hosszú a házunk, mint a vonatfütty. Nem bánom, ha meg tudunk állni mi is. Várjon, kezdjük elölről! Hogyan kellett volna kérnem? szólok gondolatban a kerek arcú után.

Görgetem magamban a galacsint. Az autótulajdonosok adóznak a városnak a kocsik után. Ha ingyenes volna a parkolás, autóikat (óriásbogarak) nem hagynák a környező utcákban szanaszét. Elárasztanának mindent a kocsik mondja a párom. Nem, ha volna a városnak ügyes terve a közlekedési szokásaink finom módosítására válaszolom. Eszembe jutnak a restartosok, akik tavaly óta mozgatják a várost. (A város egy nagy lavór, ide-oda locsogunk benne). A fejemben bicikliseket meg gyalogosokat látok. Ingyenes tömegközlekedést. A rádió következő hírblokkjában mintha egyenesen hozzám beszélnének: 2018. július 1-jétől Észtországban díjmentessé válik a távolsági buszközlekedés. A fővárosban, Tallinnban 2013 óta ingyenes a tömegközlekedés a helyi lakosok számára. A rendszer olyan sikeresnek bizonyult, hogy most kiterjesztik az egész országra.

Én mindenesetre maradok sétáló ember.

 

Ősz – szófejtés

Honnan ered az ősz?

Hálaadás

Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy azért nyitok ki egy könyvet, hogykinézhessek valaki más szemén.

Közelítő ősz

pillanatfelvétel

Rímesék

Kínosan rímes játékok.

Szórakodás

Egy amazon gyomráról.