Select Page

NAPI

JEGY
ZET

Az egyéves csikók árverésén 2013-ban Amerikában feltűnt egy egyiptomi sörmágnás egy csikóval, amelyet el akart adni, és venni helyette másikat. Ahogy a többiek, a vásárhoz szakértőt fogadott, mindig ugyanazt, egy különc fickót, akit nem érdekelt sem a vérvonal, sem a ló külső felépítése. A lószakértő, egykori bankár, megszállottja volt az adatoknak. Több évtizednyi kutatást szánt rá, hogy megtudja, mi tesz győztessé egy versenylovat.

Összegyűjtött mindent, például lemérte az orrlyukakat és az ürüléket, halott versenylovak lábának izomrosttömegét, de minden adattal kudarcot vallott. Míg egyszer csak talált egy összefüggést. Elkezdte a lovak belső szerveit vizsgálni, és fölfedezte, hogy az eredményes lovak bal szívkamrája sokkal nagyobb az átlagosnál. Csinált egy ultrahangkészüléket, és azzal járta a lóárveréseket.

Most azzal tért vissza az egyiptomihoz, hogy adjon el bármit, csak azt a lovat ne, amit a vásárra hozott, mert az adatai szerint magasan a legjobb ló nemcsak ott és akkor, hanem az összes közül, amelyeket valaha látott. Igaza lett. Az egykori csikó sorra nyerte a legrangosabb amerikai lóversenyeket, megcsinálta a Triple Crownt, amit akkor már három évtizede nem sikerült egyetlen lónak sem.

Az összefüggések megtalálásához nagy adag megszállottság és őrület kell.

A történet Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik – az vagy, amire klikkelsz című könyvében olvasható.

NAPI JEGYZETEK

az élet legnagyobb apró dolgairól

Pin It on Pinterest

Share This