Facebook Instagram Pinterest

Hogyan szőnek a szövegszövők? (milyen a jó tartalom?)

A jó tartalom mindenekelőtt eredeti. Az eredeti ez esetben azt jelenti, hogy a szöveg soha korábban nem volt így jelen a világban. Eredeti szöveget alkotni nehéz. Zenét szerezni is nehéz. De a szöveghez legalább van 44 betű, míg a zenéhez mindössze 7 hang, és látod: ebből a szegényes eszköztárból is mennyi végtelen sok dallam született!

A jó szöveg tartja a figyelmet. Mik ennek az eszközei?

A szöveg megfelelő pontjain apró tűzijátékokat kell rendezni, nem túl sűrűn, abban kifárad az ember, és nem túl ritkán, akkor unatkozni fog. Tűzijáték a szokatlan szóhasználat, a meghökkentő hasonlat, a szóképek, szójátékok. Ám ha nem megy kisujjból, jobb nem erőltetni. Akkor életbe lép az aranyszabály: az egyszerű a legjobb!

A jó szöveg célja az információadás. Hogyan érjen célba?

A kommunikáció nagy része áthelyeződött a világhálóra. Új szakmák születtek, szakemberek keresőoptimalizálják a szövegeket. Innentől elengedem a kezed, e tekintetben vak vagyok én is.

Hogyan szőnek a szövegszövők?

Van, aki a szavakat úgy tudja egymás után rendezni, hogy egyetlen mondattal képes rámozdítani a figyelmem gyújtópontját az istenire. Van, akinek ehhez több sorra van szüksége, úgy mesél, mint aki templomot épít, és amikor a zárószó a helyére kerül, akkor eszmélek, hogy mióta nem vettem levegőt. Ezek az írástudók a lélek szövetében idéznek elő változásokat. Ám vannak, akik a szellemet nyitják, magasabbra tolják az eget felettem, ablakokat vágnak és tárnak, befújnak világ-mákgubómba mint friss szél, és a látóterem kinn-benn megváltozik.
Végül vannak, akik egyszerre képesek mindkettőre, akkor megkondul az ember-nagyharang, aki vagyok, csöng-bong süketítőn: harangozza addigi magam végét.
Hogy csinálják, nem tudom, ám tévedhetetlenül fölismerem, ha az istenivel találkozom.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *