Facebook Instagram Pinterest

legyek óvatos!

Legyek óvatos! Ez a látszatok világa.

Paul Guimard: Az élet dolgai című kisregényét egyetlen levegővel olvastam végig, legalábbis úgy éreztem később, amikor a lélegzet hörögve áramlott ki a tüdőmből, mert csak szívtam befelé sziszegve, hogy a valóságszilánkok milyen ravaszul rendeződhetnek hazugsággá.

Átéltem egykor élőben is, amikor néhai cégünkről írt cikket az ország legnevesebb közgazdasági szakfolyóirata; akkor száguldott ilyen hitetlen-szörnyülködve a szemem a sorokon, akkor szívtam így befelé a levegőt sziszegve, hogy ez ám a művészet! csak igaz állításokból tökéletes hazugságot szőni. Így volt: minden egyes állítás a cégről igaz volt önmagában.

A csúsztatás az újságírás mérgezett csalija. Ha bekapom a horgot, és tiltakozom, abból országos botrány kerekedhet, ami az újságnak kívánatos, nekem egyáltalán nem. A rágalom olyan, mint a bélyeg. Szabadulni akarok tőle, az ujjamra ragad. Azzal, hogy rázom a kezem, csak még több figyelmet vonok magamra. A tisztázás egyetlen módja: ha nem veszek róla tudomástElfárad a ragasztó, lehullik a bélyeg.

Ez Istennek hála!-tapasztalat volt. Azóta nem hiszek az újságoknak, híradóknak. Tudom, hogyan torzítják a valóságot hazugsággá.

Amikor elindult a világhálón az egyik legnagyobb hírcsatorna, megütközve figyeltem az új, harsány és tévedhetetlen, gúnyos és lefelé beszélő hangnemet. Azt mondták: fiatalos. Ha az lett volna, összeillettünk volna. Én mást láttam: lappangó rosszindulatot. Hogy hűhát kell vadászni bármi áron.

Üldözési tévképzet? Legyen! Azért csak

legyek óvatos!


Léghajó.
kép: Szabó Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *