Áldozat

 

ÁLD: (1) (…) mintegy áh áh, á á indulathangon fölsohajtva dicsér, magasztal valakit a tőle vett kedves dologért;
(Czuczor—Fogarasi: A magyar nyelv szótára)

 

A Czuczor—Fogarasi nagyszótár (a kiadás éve 1862.) az áldozat szót a ma leggyakrabban használt értelmében (a romboló hatást kivédeni nem képes, azt elszenvedő személy) nem ismeri.

 

történet

Arról, kinek áldoz az áldozat

A lány nem válaszol azonnal. Bűntudatosan néz a fiúra, aki máris vádlón néz vissza rá. A forgatókönyv készen van: amint magukra maradnak, a fiú majd számonkéri a lányt (hogy miért nem hagyta abba az egyik kedvenc elfoglaltságát, amikor már rég megbeszélték), és a lány majd magyarázkodik.

 

Elmondanám,

hogy csúnya játékot készülnek játszani, de egy különös erő, amely máskor nem helyénvalónak látszó dolgokat lök ki a számon, most 

nem engedi,

hogy elmondjam a lánynak, hogy a bántás élményét maga hívta meg. Már akkor meghívta, amikor nem szögezte le, hogy senkinek nincs joga semminek a nevében elvenni tőle élményt, tapasztalatot; nem tudom elmondani, hogy amikor bűntudattal nézett a fiúra, akkor kérte föl a büntető szerepre.

Én sem vehetek el tapasztalatot. 

az áldozat

az ördögnek áldoz

Eszembe jutnak történetek, amikor cserbenhagytam magam, és amikor nem. Eszembe jut a szülészorvos, akinek fölényes hangnemétől borsónyira zsugorodtam, de amely tapasztalat kellett ahhoz, hogy legközelebb egy másikat ne engedjek ebbe a méltatlan szerepbe.

.

.

.

.

Annak, aki se áldozat, se agresszor nem akar lenni, gondosan kell ápolnia az önértékelését.

(Verena Kast)

előző bejegyzés

 

Elém tette ökölbe zárt kezét. Nyisd ki mondta. Befurakodtak az ujjaim az övéi közé — nem engedett.

 

Írj

ha szövegre van szükséged: monk@senkise.hu

vagy hívj

(70) 430-6088

Share This