Select Page

NAPI

JEGY
ZET

7 ÉRV A HAZUGSÁG MELLETT

Elöljáróban két elgondolkodtató – egy pszichológiai és egy élettani – tény:

  • Az ember napjában több mint kétszázszor hazudik.
  • Az ember orra az élete végéig nő.

1. A hazugság szebbnek mutatja a világot.

A hazugság a valóság torzítása. Aki képes szépen torzítani, arra azt mondjuk: művész. Valósághű alkotás láttán fejet hajtunk a technikai tudás előtt, de nem kapunk élményt. Élmény a torzításban van.
Torzít egy fekete ruha (karcsúsít), egy csípőnadrág (hosszítja a rövid derekat), a bőr egyenetlenségeit eltakaró púder. Az igazság mez-telen|máz-talan. Az viszont nem olyan szép, különösen nem izgalmas. Nincs merre kalandozzon a képzelet.

2. A hazugság illatosabbá teszi az életet.

Az élet büdös. A nyár különösen büdös. Erjed, dunsztolódik falu és város, és az ember nem tud elég elővigyázatos lenni, hiába az égnek tartott orr, a köztereken or(r)vul támad egy-egy pácolt emberszag, zöldségboltok környékén rothadásszag, és sosem tudni, melyik tárt ablakon árad ki dohos öregségszag. Ezzel szemben az ápoltság micsoda kényeztetés! Levendulaillatú szappanokat, citrusillatú parfümöket, még, még!

3. A hazugság izgalmas.

Aki hazudik, annak erősen kell ellenőriznie a mozdulatait. Nem nyúlhat például az orrához, kell tudnia állni a másik kutató tekintetét. Izgalmas, mert mindvégig benne van a lebukás veszélye.

4. A hazugság létfenntartó.

A nő a férfi szemének hazudik, a férfi a nő fülének. Kell a kígyó az élethez. Kell az álnokság, a csel. Csábítás és udvarlás egyforma hazugságok. Ám fenntartják az életet.

5. A hazugság édes.

Jó érzés és édes íz: összetartoznak. Édes az anyatej. Édes a gyümölcs. És vannak édes kis, mályvaszín hazugságok, l. előző pont.

6. A hazugság simábbá teszi az emberi kapcsolatokat

A hazugság sokszor képes elodázni fenyegető viharokat.

Ezzel meg is volnánk. Ha most tiltakozol, hogy ez csak hat érv a címben ígért héttel szemben, akkor döntsd el, hogy jól szórakoztál-e annak ellenére, hogy hazudtam.

7. A hazugság szórakoztató.

Mégsem hazudtam.

NAPI JEGYZETEK

az élet legnagyobb apró dolgairól

Pin It on Pinterest

Share This